“Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, та купує те поле” (Мт. 13,44).
Богословська скарбниця

Сорок святих мучеників Севастійських

В 313 році імператор Костянтин підписав закон про свободу віросповідання, його співправитель Лікіній також підписав цей закон. Але з часом між імператорами стосунки зіпсувалися і Лікіній, підозрюючи у зраді християн, що на його думку, усі вони підтримували Костянтина, розпочав утискати і гонити їх. Така участь, приблизно у 320 році, спіткала і 40 мучеників Севастійських.

Святі мученики не були аскетами і молитвиниками, вони були хорошими, хоробрими воїнами. Такий життєвий шлях не завадив їм бути ревними християнами. Воювали вони під керівництвом воєначальника Агриколая. Коли воєначальнику доповіли, що у війську є воїни, котрі відкрито сповідують християнство, їх одразу заарештували. Перебуваючи у темниці, воїни молилися і співали псалми, були укріплені явленням Господа.Коли їх вели на суд, мученики співали псалом 53 «Боже, в ім’я Твоє спаси мене…».

Мученикам Севастійським вигадали незвичайні тортури. Взагалі у той час мучителі були дуже вигадливі на різні методи катування. Їм не стали відрубувати голови, не кинули до звірів, а завели в льодяне озеро. А щоб якось спокусити, поставили на березі озера баню і добре її натопили. Будучи воїнами, вони мали можливість захищатися, але вони добровільно склали зброю і вирішили постраждати за Христа. Один тільки воїн спокусився, і вийшовши з води, впав мертвий. В той час один із сторожів побачив 39 вінців, які спускалися на голови мучеників. Швидко знявши обладунки, він увійшов у озеро. Так в одну секунду він був причислений до сонму мучеників. Не будучи хрещеним, не знаючи нічого про Христа, в одну мить відбулася його переміна. Те, що з ним відбулося, потрібно, щоб відбулося і з нами.

Дивлячись на подвиг цих святих, котрі, як істині християни, не боялися смерті, нам потрібнохоч трішки наслідувати їх приклад. У будь-якій важкій життєвій ситуації завжди покладатися на Господа, молити, щоб укріпив, дав сили перенести труднощі. Не дивлячись ні на що, завжди шукати Христа, спілкування з ним. Така  можливість нам дається у таїнстві Євхаристії, до якого, у ці дні святого посту, нам потрібно частіше приступати. Сам Господь Ісус Христос закликає нас до цього: “Прийміть, споживайте, це є Тіло Моє“ (Мф 26:26).

Тому за молитвами святих мучеників Севастійських хай допоможе нам Господь наслідувати життя у Царстві Небесному.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *