“Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, та купує те поле” (Мт. 13,44).
Богословська скарбниця

Ікона Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)»

Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці знаходиться у храмі, названому на її честь, в селі Мирне Хмільницького району на Вінниччині. Вона прославилась мироточінням і багатьма чудесними зціленнями. Священний Синод Православної Церкви України благословив загальноцерковне шанування цієї святині. Днем її шанування обрали 26 жовтня (13 жовтня ст.ст.). Відповідне рішення було ухвалене 18 жовтня 2022 року.

Вперше Іверська-Мирненська ікона Божої Матері замироточила на свято архістратига Божого Михаїла (21 листопада 2007 року). «Заплакала» вона, привезена настоятелем храму протоієреєм Віталієм Трачем з Браїловського жіночого монастиря, що знаходиться неподалік від Вінниці. Незабаром сльози змінилися крапельками ароматного мира. З того часу вона постійно мироточить. Іноді мироточіння буває настільки рясним, що за добу збирається понад літр мира. Чудесне миро роздають вірянам.
До речі, назва села Мирне походить від слова «миро». Так місцеві жителі вирішили вшанувати святиню, перейменувавши село замість радянської Кіровки на назву, яка б нагадувала про чудо, яке Божа Матір явила тут.
Зафіксовано чимало чудесних зцілень біля чудотворної ікони Божої Матері і від мира, що витікає з неї. Різні хвороби й немочі відступали перед чудесним Її ликом. Пам’ятною є історія родини, яка прилетіла з Німеччини, аби взяти цього мира для своєї доньки Вероніки, котра захворіла на туберкульоз кісток. Після відвідин храму, не встиг ще літак, на якому вони поверталися, приземлитися у Мюнхені, як дівчинці стало краще, за три дні – ще краще, а потім хвороба взагалі відступила. З вдячності родина подарувала Богородиці гарну корону, яка до сьогоднішнього дня прикрашає кіот ікони.
Журналісти і науковці не раз намагалися «розсекретити» чудо цієї ікони, відправляли миро на різні експертизи. За результатами лабораторних досліджень встановили, що миро – це рідина-дистилят, але чому вона при цьому має такий особливий аромат, ніхто так і не в змозі пояснити. Ікону неодноразово витирали насухо, але миро продовжувало стікати. Причому, як спостерігали у храмі, миро не тече, а дійсно точиться і ніколи не витікає надмірно.
Божа Матір через чудодійний образ являє Свою милість усім, хто потребує Її допомогиі тисячі віруючих приходять до Матінки Божої зі своїми бідами і проханнями. В історії ікони записано багато свідчень про дивовижні зцілення і оздоровлення навіть від найстрашніших недуг, включаючи рак і безпліддя.

Перше оздоровлення, яке було зафіксоване, – це вилікувана мастопатія у жінки з Житомира. Серед найяскравіших – випадок з хлопцем на ім’я Олександр з села Ситківці Гайсинського району Вінницької області. Йому зробили трепанацію черепа, вирізали пухлину, а пізніше просто виписали додому, сказали, що його доля залежить від Бога. Батьки привезли його до церкви, і після тривалої молитви перед чудотворною іконою та помазання миром хлопець оздоровився. Якось до Мирного приїхав колектив дитячого будинку з Бердичева. Вихователі привозили покинутих батьками дітей, які страждають на церебральний параліч. В однієї дитини був параліч і псоріаз. Після помазування миром, псоріазні бляшки відлущилися з її шкіри, як луска з риби.

Одна родина приїжджала з півночі країни з немовлям. 8-місячне дитя неправильно лікували медики, навіть випробовували на ньому ліки. Біля ікон дитина також зцілилась. Відбувалися зцілення і в жителів Мирного. У одного місцевого чоловіка зупинився розвиток гангрени після того, як жінка почала змащувати хворе місце миром. Зафіксовані також зцілення прихожан від ракових пухлин. Одна жінка після одужання від онкологічної хвороби принесла величезний букет троянд і стала розсипати по храму із словами подяки.

Пам’ятною є історія родини, яка прилетіла з Німеччини, аби взяти чудодійного мира для своєї доньки Вероніки, котра захворіла на туберкульоз кісток. Після відвідин храму, не встиг ще літак, на якому вони поверталися, приземлитися у Мюнхені, як дівчинці стало краще, за три дні – ще краще, а потім хвороба взагалі відступила. З вдячності родина подарувала Богородиці гарну корону, яка до сьогоднішнього дня прикрашає кіот ікони.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *