“Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, та купує те поле” (Мт. 13,44).
Богословська скарбниця

Покрова Пресвятої Богородиці: подія та історія святкування

14 жовтня православні християни згадують чудо, яке сталося понад тисячу років тому.

Повна назва свята — Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Згідно Передання, Богородиця з’явилася віруючим, які молилися у Влахернському храмі в Константинополі. Божа Матір розкрила свій омофор (покривало для голови) над людьми, і це чудо стало знаком заступництва над людьми. У свята немає аналогів в інших гілках християнства.

Подія Покрову Пресвятої Богородиці

Чудо явлення Пресвятої Богородиці відбулося в Х столітті. У Влахернській церкві в Константинополі зберігалися риза Богоматері, омофор (покривало для голови) і частина пояса. Ці святині в V столітті перенесли сюди з Палестини. Був недільний день, йшло всенічне бдіння. Серед парафіян був святий Андрій, Христа ради юродивий. У середині ночі, під час молитви, він побачив, як по небу йде Пресвята Богородиця. Вона була осяяна світлом, поруч з нею йшли Іоан Предтеча, Іоан Богослов, ангели й святі.

Святий Андрій побачив, як Божа Мати стала на коліна і почала зі слізьми молитися за християн. Потім підійшла до Престолу храму і продовжила молитися там. А потім — зняла з голови омофор і розпростерла його над людьми, що молилися. У цей момент сяйво йшло не тільки від Богородиці — покривало теж світилося «краще променів сонячних». Богородиця просила Господа Ісуса Христа прийняти молитви всіх людей.

Історія святкування 

Ми читаємо про встановлення свята в руському Пролозі ХІІ століття (давньоруський житійний збірник). На Русі церкви в честь Покрову Божої Матері стали будувати в XII столітті, а свято Покрову Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії називали Покров день.

У народній свідомості християнський сенс події було покладено в основу свята, але він також переплівся з суто мирськими звичаями. Зміна пір року і побутові клопоти — все це мало свій вплив.

У цю пору (1 жовтня за старим стилем, 14 жовтня — за новим) закінчувалися сільськогосподарські роботи, селяни готувалися до зими, дівчата збирались на вечорниці, починали прясти і вишивати. А ще це був початок осіннього весільного сезону. Люди чекали перший іній, який «покривав» землю і був ознакою настання холодів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *