“Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, та купує те поле” (Мт. 13,44).
Богословська скарбниця

Преображення Господнє: історія та богословський зміст свята

19 серпня Православна Церква відзначає велике дванадесяте свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Грецькою мовою слово μεταμόρφωσις (Преображення) означає «перетворення, зміна форми». Ми згадуємо подію із земного життя Христа Спасителя, про яку розповідає нам Священне Писання.

Біблійна розповідь

Про подію Преображення розповідається в трьох Євангеліях: від Матфея (17: 1-6), Марка (9: 1-8), Луки (9: 28-36).

Щоб підтримати віру в Своїх учнях, коли вони побачать, як Він страждає, Ісус Христос показав їм Свою Божественну славу. Євангелисти оповідають, що Господь пророчо сказав: «… Істинно кажу вам, що деякі з тих, які стоять тут, не зазнають смерті, як уже побачать Царство Боже, що прийшло в силі» (Мк. 9: 1). Через шість днів Він узяв трьох своїх найближчих учнів – Петра, Якова та Іоана – і піднявся помолитися разом з ними на гору. Там під час молитви, як сказано в Євангелії від Матфея (17: 2-9), Він «преобразився перед ними: лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло». І з’явилися перед ними старозавітні пророки – Мойсей та Ілля. Потім їх осінила світла хмара й вони почули з неї голос, який говорив: Цей є Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління; Його слухайте. Апостоли злякалися і впали на землю, а Ісус підійшов, доторкнувся до них і промовив: Встаньте й не бійтеся. Коли ж учні підняли свої очі, то нікого, крім Ісуса, не побачили. Господь заборонив їм розповідати про те, що вони побачили до того часу, поки Син Людський не воскресне з мертвих.

Богословський зміст свята

Преображення – явлення Сина, під час якого Отець свідчить голосом з світлої хмари Святого Духа – є одкровенням всіх іпостасей Святої Трійці.

Ця євангельська подія показує, що в Ісусі Христі з’єднані два єства, тобто дві природи: божественна і людська. На Фаворі преобразився Ісус Христос – істинний Бог й істинна людина. Під час Преображення божественна природа Христа не змінювалася, але проявилася в Його людській природі. За словами святителя Іоана Золотоустого, це відбулося, «щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє пришестя Христа на хмарах у славі з ангелами».

На горі Фавор Господу Ісусу з апостолами явилися два великих пророки – Мойсей та Ілля. Обидва пророки пізнали Бога на гірських вершинах. Мойсей отримав скрижалі закону з десятьма заповідями на горі Синай (Вих. 31:18). На горі ж Хорив Ілля пізнав Бога не у вітрі, не в землетрусі, а в тихому віянні (3 Цар. 19: 9-12), про що згадується в пареміях – богослужбових читаннях – напередодні свята під час Всенічного бдіння.

Пророк Мойсей жив за 1600 років до Різдва Христового, а пророк Ілія – за 900 років. У день Преображення апостоли бачили їх живими, а отже побачили і підтвердження слів Спасителя: «Хто вірує в Мене, має життя вічне» (Ін. 6:47).

Явлення старозавітніх пророків Мойсея та Іллі є також глибоко символічним. За висловом того ж святого Іоана Золотоустого, «один померлий (ред. – Мойсей) і інший, котрий ще не пізнав смерті, (ред. – Ілія, який вознісся живим на колісниці в небо)», постали для того, щоб показати, що «Христос має владу над життям і смертю, володарює над небом і землею».

Історія святкування

Свято Преображення Господнього урочисто вшановувалося християнами вже в IV столітті. Про це свідчать повчання преподобного Єфрема Сиріна та святителя Іоана Золотоустого. Існування свята в IV столітті вказує на те, що початок його відноситься до попередніх трьох століть християнства.

З VII століття дійшло до нас слово на Преображення Господнє преподобного Андрія Критського. В цьому слові термін «Преображення» розглядається не тільки в догматичному сенсі, а й у сенсі урочистого свята Церкви.

У VIII столітті преподобний Іоан Дамаскин та преподобний Косма Маіумський написали ряд стихир і канони, якими Православна Церква прославляє подію свята і нині.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *