“Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, та купує те поле” (Мт. 13,44).
Богословська скарбниця

Радуйся, Невісто неневісная!

Не лише афонські ченці особливо шанують Богородицю — усі три українські Лаври присвячені Божій Матері. І в кожному монастирі є своя ікона Богородиці, що прославилася чудесами.
Цікавий феномен. Дуже мало чудотворних ікон Христа чи святих. Так Господь зробив, що чудотворіння виливаються через зображення Його Пречистої Матері. Адже Господь завжди особливо слухає її молитви. Найперше диво сталося у Кані Галілейській на прохання Богородиці. Марія впросила, і вода за словом Господа стала вином.
Так і у нашому житті. Бог, Суддя Праведний, бачачи наше зле серце, вже, можливо, і готовий якось жорстко нас смикнути, поставити на місце, але Мати Божа заступається. Скільки випадків, коли гнів Божий, що виливається у випробуваннях, скорботах чи хворобах, відвертався молитвами перед чудотворними іконами Богородиці. Вона чує кожного, хто молиться, і намагається благати Господа про тих, хто сподівається на Її всесильну допомогу.
На Афоні це як ніде знають. Тому що Афон – місце особливого подвигу. Тут протягом століть ведеться щоденна боротьба з ворогом роду людського. І ченцям особливо потрібна допомога Божої Матері.
Чоловік сторонній подивиться на Афон з його величезною кількістю чудотворних ікон Богородиці і подумає, що це вже якийсь перебор — ченці тільки шанують її і тільки до неї звертаються. Але треба розуміти, що чернець невпинно творить Ісусову молитву, більшу частину доби перебуває на богослужінні, вихваляючи Боже ім’я, практично щодня на Літургії причащається Святих Христових Таїн. Все його життя спрямоване до Господа і зосереджене на любові до свого Творця. А Богородицю святогірці шанують як Свою. Її ще називають першою черницею — адже вона була Діва, все життя присвятила Господу, чула слово Боже і творила волю Його. Пам’ятаєте уривок із Євангелія, який читається у храмах на богородичні свята? Одна жінка, піднявши голос із народу, сказала Йому: блаженне лоно, що носило Тебе, і груди, що Тебе годували! А Він сказав: Блаженні ті, хто слухає слово Боже і хто дотримується його (Лк. 11, 27–28). Може здатися, що Христос Своєю відповіддю зменшив значення Богородиці. Але навпаки, і святі отці звертають на це нашу увагу — ми ублажаємо Богородицю не лише за те, що Вона народила Богонемовля, а й за те, що весь Її земний шлях був освячений повною покірністю Божій волі. Вона зі смиренністю прийняла від архангела Гавриїла добру звістку (ось, Раба Господня; нехай буде Мені за словом твоїм (Лк. 1, 38), народила Богонемовля в убогій печері, виховувала Його. Її серце розривалася, коли її Сина бичували і розпинали. Разом з апостолами Вона раділа Його Воскресінню, а після Вознесіння проповідувала Його вчення.
Все її життя було наповнене Богом. Тому ченці справді шанують Її як Свою – плоть від плоті, кров від крові – і звертаються до Неї в молитвах. Причому поводяться з величезною любов’ю, знаючи, що Богородиця завжди прийде на допомогу. Ця непохитна впевненість проявляється і видимим чином – в особливому шануванні Її чудотворних ікон.
Іверська ікона припливла до монастиря морем. «Скоропослушницю» Борогодиця Сама так назвала. «Троєручиця» одержала свою назву після того, як у Іоана Дамаскіна приросла рука, відсічена за проповідь на захист іконошанування. «Відрада та втіха» вберегла монастир від розбійників.
Якщо ми віруємо написаному в Євангелії — що Діва стала Матір’ю, що смердючий небіжчик вийшов з могили і жив після цього ще довго, що Розіп’ятий провів три дні у гробі і воскрес, а потім вознісся на небеса, то чому допускаємо сумніви в тому, що і зараз можуть відбуватися не менш чудесні події?
«Бог коли хоче, перемагає єства закони», — йдеться в одному з піснеспівів, присвячених Богородиці. Тобто коли Господь хоче, змінюється природна течія подій і відбуваються зовсім неймовірні речі.
Ми теж, якщо подивимося на своє життя у Христі, зможемо навести такі приклади. Можливо, не настільки яскраві, не так матеріально відчутні, але були випадки, коли після нашої молитви справді «перемагалися природи закони», змінювався звичний перебіг речей. Кожен може згадати нехай маленьке, але диво, що сталося особисто з ним.
Мати Божа і сьогодні виливає на нас Свою милість. Якби чудотворіння не тривало досі, шанування ікон, можливо, згасло б, а самі вони зберігалися б десь у музейних експозиціях.
Тим більше на Афоні, де, як відомо, однією з головних чеснот вважається тверезість, тобто тверезе, спокійне, уважне ставлення до життя. Монахів взагалі важко назвати людьми емоційними чи екзальтованими. І без жодних емоцій у них присутня тверда спокійна віра в те, що ті чи інші чудесні події відбувалися насправді. Адже кожен випадок зафіксовано у літописах у хронологічному порядку. Афон як чернеча республіка існує недавно — гуртожильні монастирі з’явилися тут лише тисячу років тому. На той час події вже чітко документувалися, ні про яку підробку не могло бути й мови. Ті чи інші дива траплялися з конкретними людьми за великої кількості свідків, і просто на рівному місці якийсь переказ не міг з’явитися. Якщо у монастирі відбувалося чудо, повідомлення про це заносили до літописних хронік. Звісно, ​​згодом під час переписування могли додаватися подробиці, але історична канва залишалася незмінною.
Що робити, якщо долають помисли зневіри? Головне – не перетворитися на циніка. Так, бувають такі стани, як у Євангелії описується: Вірую, Господи! допоможи моєму невірству (Мк. 9, 24). Циніку нічого вже не допоможе. Якщо віри немає, її як чіпа не вставиш. Самими хитромудрими словами нічого не доведеш.
Якщо ж у людини віруючої виникають сумніви, то вони підкрадаються, як правило, з двох сторін.
У першому випадку наше маловірство, як правило, походить від малознання. Від того, що ми не поринали глибоко в предмет і розмірковуємо про нього поверхово. Це як людині, яка не вивчала фізику, розповісти про електричний струм. Він теж розсміяється: які там електрони, як вони по дроту пересуваються, що за нісенітниця така? І хоча ми електрони не бачимо і руками їх помацати не можемо, це не означає, що електрики не існує.
Так і тут. Якщо йдеться про євангельські події, їм присвячена ціла наука — біблійна археологія. Багато вчених з усього світу проводили дослідження і в археологічних розкопках, або ж у письмових джерелах знаходили підтвердження описаному в Біблії. Говорячи про чудотворні ікони, ченці теж не просто переказують те, що від когось почули. У наш час чудотворні фрески та ікони реставруються, вивчаються. Фахівці оприлюднюють свої висновки. Віра підкріплюється знанням.
З іншого боку, у сумнівах може бути і духовна складова. Багато написано про боротьбу з помислами, серед яких святі отці виділяють особливу групу — хула. Це думки проти Христа і Богородиці, проти самого святого, що в нас є, і вселяються вони дияволом. Якщо помисли гордовиті, сріблолюбні, блудні і таке інше є похідними нашого розуму, знань, емоцій і залежать від ступеня нашої гріховності, то хульні нам абсолютно не належать. Це, можна сказати, чіп, який ворог намагається вставити на наш комп’ютер. Цілком чуже програмне забезпечення, яке жодного відношення до нас не має.
І сприймати їх слід відповідно. По-перше, розуміти, що вони є від диявола. А по-друге, відразу від них дистанціюватися і просити Господа про допомогу: «Це не моє, забери це від мене!» Адже варто лише почати сумувати, що нам приходять такі думки, як диявол вже досягає своєї мети. Не говорю вже про прийняття їх всерйоз. Ставитися до них треба як до чужої флешки, яку потрібно просто висмикнути з голови, викинути та забути.
А слід пам’ятати тільки про те, що чудеса відбуваються досі. Люди і зараз приходять до чудотворних ікон Божої Матері, просять допомоги і, найголовніше, отримують її.
На Афоні зовсім по-дитячому виявляють свою любов до Богородиці суворі ченці. І не лише у молитвослів’ях. Вони прикрашають ікони різьбленими кіотами, дорогоцінними ризами, запалюють безліч лампад. Ми звикли, що окрасою ікон у нас займаються суто жінки, а на Святій Горі вибілені сивиною старці збирають квіти, складають букети — можливо, не дуже вправні, але треба бачити, з якою любов’ю вони це роблять!
Наприклад, у монастирі Дохіар все життя зосереджено навколо чудотворної ікони Божої Матері «Скоропослушниця». З неї починається ранок, і нею закінчується день. Завжди ім’я Пречистої на устах у братії. Зворушливо, як вони щодня після Літургії співають канон до Богородиці. До того ж співають усі — і хто вміє, і хто не вміє. Одностайно і з великою наснагою.
Мабуть, найдивовижнішим залишається чудо від ікони Божої Матері «Відрада і Втіха». За часів, коли афонські монастирі зазнавали набігів піратів, розбійники вирішили напасти і Ватопедську обитель. Вночі вони причаїлися біля стін, чекаючи, коли будуть відчинені монастирські ворота. За ватопедською традицією, ключі від воріт зберігалися біля ігумена, який щодня перед початком служби передавав їх воротарю.
Вранці прийшовши на місце зустрічі з воротарем, який десь затримався, а відбувалося це на паперті соборного храму перед фрескою із зображенням Богородиці, ігумен раптом побачив, що обличчя Пречистої на фресці змінилося. Божа Матір повернулася до нього і наказала не відчиняти ворота, бо розбійники хочуть напасти на монастир. І далі старець з жахом спостерігав, як Богомладенець почав закривати Своєю рукою уста Пречистої Матері зі словами: «Монахи живуть недбайливо, тому гідні смерті». Але Богородиця відвела руку Спасителя і знову повторила попередження. Ворота, звичайно ж, не відчинили, а коли розвиднілося, братія побачила, що під стінами справді причаїлися розбійники. Обитель була врятована.
Найдивовижніше те, що на фресці зображення залишилося в зміненому вигляді. Нині на тому місці нова ікона, де Богородиця написана так, як було до цього чуда. А фреску, що змінилася, демонтували і перенесли в спеціально побудований для неї храм, де вона знаходиться і понині.
Цей образ Божої Матері близький кожній людині, яка прагне мати смирення. Адже що таке смиренність? Насамперед – тверезе розуміння, що насправді ти з себе являєш. Розуміння ступеня своєї гріховності, віддаленості від Бога. Але найголовніше — усвідомлення, що без Божої допомоги ти змінити себе не можеш. Тільки Господь може зробити тебе кращим.
І як проявом любові до Христа стає наслідування Його заповідей, так і проявом нашої любові до Богородиці буде наслідування Її життя. Як ми можемо наслідувати Богородицю? Насамперед, смиренністю, здатністю чути слово Боже і жити по-Божому. Євангеліє дослівно перекладається як «Блага звістка». І ця звістка звернена до всіх нас. Людино, перестань жити по-земному, живи небесним! Прагни до Господа, виконуй Його заповіді, твори Його волю. Люби свого Творця, люби ближнього. Люби гаряче, люби жертовним коханням. Не будь холодною».
Якщо прагнути мати про себе смиренне поняття і всім серцем працювати для Господа — молитися, творити добрі справи, виконувати заповіді, — Господь за Своєю благодаттю і молитвами Його Пречистої Матері обов’язково допоможе, доповнить те, чого нам не вистачає в духовному житті, щоб ми були, за словом Христа, досконалими, як досконалий Отець наш Небесний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *