“Царство Небесне подібне до скарбу, захованого в полі, що його чоловік, знайшовши, ховає і, радіючи з того, іде й продає все, що має, та купує те поле” (Мт. 13,44).
Богословська скарбниця

Іконографія Зішестя Святого Духа

У події Зішестя Святого Духа сповняється обіцянка Господа нашого Ісуса Христа, що після Його відходу на небо Отець зішле учням і всій Церкві іншого Утішителя, Святого Духа, який дасть повне навчання всього, що  об’явив Спаситель (Ін. 14, 26). Оскільки учні не змогли зразу прийняти все, а Ісус Христос сказав, що має ще „багато” що їм оповісти, то зробити це мав Святий Дух: „Дух істини… наведе вас на всю правду” (Ін. 16, 13).

Древні іконописці воліли зосередити свою увагу на найважливішому: на народженні Церкви. Апостоли сидять на кріслах, як учасники Вселенського Собору. Посеред них можна побачити порожнє, але освітлене місце – це невидимий, але завжди присутній Христос, Глава Церкви.

Іконографічна композиція цього празника має вгорі традиційний півкруг неба, який символізує Божу присутність. З неба спливають світлі промені дарів і ласк Святого Духа. Апостоли сидять півколом. Півколо – це символ об’єднання Церкви. Над усіма апостолами є вогненні язики, якими проявилася присутність Святого Духа (Діян. 2, 3). Другий прояв – шум вітру – неможливо зобразити візуально, але його можна відчути посередньо – у виразах збудження та схвильованості Апостолів, бо вони, крім цього, почали говорити різними мовами (Діян. 2, 4). Вогненні язики саме й нагадують про цей дар мови. Крім того, вогонь очищує та гріє, отже, вогненні язики – це вияв нового, теплого відношення любові між Богом та людьми. Як колись Бог об’явився Мойсеєві у палаючому кущі, так і тепер – у вогненних язиках.

Колись, при будівництві вавилонської вежі, Бог покарав гордість будівничих тим, що замішав їх язики-мови, бо це був бунт проти Бога. Тепер же Святий Дух дає Церкві новий дар язиків-мов, щоб таким способом сповнилася місія поширення Божої правди. Святий Іоан Предтеча пророкував, що Христос буде хрестити водою і вогнем (Мф. 2, 11). Це сповнилося у Христовому хрещенні та у Зісланні Святого Духа.

Святий апостол Павло, який історично не був присутній при цій події, як і при Вознесінні, тим не менше зображений на іконі. Він символізує всіх неприсутніх, в тому числі й нас, яких у Церкві Христовій надихає та навчає Святий Дух.

У нижній частині композиції, в темноті, часто зображена алегорична людська постать. Це Космос, тобто всесвіт, який, обтяжений гріхами Адама та людства, чекає у темряві на просвічення та очищення. В простертих руках він тримає обрус, щоб прийняти Божі ласки.

Архітектура й стіни, зображені на іконах, символізують Церкву – містичне Христове Тіло, яка є видимою спільнотою всіх віруючих. Хто шукає правди, той може знайти Христа й наглядно бачити Його у навчанні Церкви та у відданому житті вірних.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *